خواب راحت

خواب راحت

قاعدتا خواب راحت موجب رفع خستگی ناشی از فعالیت های روزمزه و همچنین تجدید قوا برای ادامه زندگی می شود. همانطور که می دانید حدود یک سوم عمر هر فرد در خواب می گذرد و کیفیت دو سوم باقیمانده آن نیز بصورت کاملا مستقیم به خواب ارتباط دارد. کارشناسان متخصص در حوزه خواب با اتفاق نظر بر این عقیده هستند که هر شخصی در خوابیدن مشکل داشته و خواب راحتی نداشته باشد در بیداری نیز زندگی راحتی و آرامش ندارد! در این مقاله به موضوع مهم خواب راحت خواهیم پرداخت و بهترین راه های درمان اختلال خواب را به شما ارائه می کنیم.

مفهوم علمی خواب راحت چیست

بدن انسان برای زنده ماندن نیاز به خواب کافی دارد! خواب یکی از بهترین روش های رسیدن به آرامش و درمان مشکلات است. عده ای از افراد معتقد هستند خواب سبکی دارند، عده ای از عمق زیاد خواب خود رنج می برند، برخی از افراد دچار هراس خواب هستند و برخی دیگر نیز سیکل خواب درستی ندارند. الگوی خواب درست، شما را به یک زندگی ایده آل نزدیک می کند. چرخه خواب موضوع بسیار مهمی است که مراحل مختلفی را شامل می شود. چرخه خواب 5 مرحله است:

  1. فاز اول آن مربوط به خواب سبک خواهد بود. یعنی افرادی که به راحتی به خواب می روند و راحت نیز از خواب بیدار می شوند یا به اصطلاح با کوچکترین صدا از خواب می پرند! در این مرحله فرد از طریق موج های مغزی آلفا و بتا وارد خواب شده و پیش از شروع خواب، در دوره بین خواب و بیداری به سر می برد.
  2. مرحله دوم مربوط به تولید امواج مغزی سریع و ریتمیک است که از سوی مغز ایجاد شده و دمای بدن کاهش می یابد. این مرحله 20 دقیقه زمان نیاز دارد.
  3. مرحله سوم از الگوی خواب حالت بین خواب سبک و عمیق است به طوری که امواج مغزی عمیق به عنوان موج های دلتا شناخته می شود.
  4. مرحله چهارم فرد وارد خواب عمیق می شود و یک چرخه تقریباً 8 ساعته را دنبال می کند. بدن در یک چرخه خواب کامل که حدود 8 ساعت است معمولاً دو بار به مرحله چهارم وارد می شود.
  5. مرحله پنجم از خواب، مربوط به قسمت رویاپردازی است و امواج بتا تولید می شود و به طور کلی تمرکز بر روی فعالیت های ذهنی صورت می گیرد. مرحله پنجم REM نامیده می شود.

سطح آرامش پس از خواب مربوط به چرخه خواب است که cycle REM گفته می شود. rem همان حرکات سریع چشم است. اولین ده دقیقه این چرخه به مدت یک و نیم ساعت پس از بستن چشم ها صورت می گیرد. بین 90 الی 120 دقیقه یک بار rem تکرار می شود، در این دوره چشم ها نباید باز و بسته شوند و یا صدای بلندی شنیده شود تا بدن به حالت مناسب خود برسد.

موانع خواب راحت

بسیاری از عوامل می توانند مخلل خواب راحت باشند. عواملی مانند استرس و اضطراب، افسردگی، ترس، درد و … از جمله عواملی هستند که خواب را با اختلال مواجه می کنند. برای رفع این مشکل می بایست راهکار مناسب با آنرا بکار برد. اگر دردی مانع خواب می شود بهتر است به پزشک متخصص مراجعه شود. اگر ناآرام و بی قرار هستید به احتمال بسیار بالا، استرس و اضطراب دارید و برای دستیابی به خواب با کیفیت می بایست به روانشناس مراجعه نموده و زمینه لازم جهت خواب راحت را با رفع موانع خواب فراهم نمایید.

چرا خواب می مانیم؟

بسیاری از افراد از این موضوع ناراحت هستند که در ابتدای صبح دچار خواب آلودگی می شوند. برخی از آنها معتقد هستند که زود به رختخواب می روند اما باز هم صبح پس از بیدار شدن احساس خستگی دارند. این موضوع دلایل روانشناختی مختلفی دارد اما محیط پیرامون بسیار تاثیر گذار است. مثلاً در مطالعات صورت گرفته در روانشناسی خواب مشخص شد که اگر فرد در یک اتاق شلخته و نامرتبط بخوابد صبح روز بعد با خستگی بیدار می شود. تمیز و مرتب بودن پیرامون در این بخش اهمیت زیادی دارد. نور اضافه در اتاق خواب و یا عواملی مانند صبحانه نخوردن همگی موضوعاتی مهم در خواب آلودگی صبحگاهی محسوب می شود. نور عامل سرکوب هورمون ملاتونین است و وقتی تولید این هورمون متوقف شود، اختلالات خواب ایجاد می شود.

اهمیت تنظیم ساعت بیولوژیک بدن برای داشتن خواب راحت

روانشناسی خواب راحت

نام دیگری که برای ساعت بیولوژیک بدن انتخاب می شود ساعت زیستی است. ساعت زیستی در واقع همان چرخه 24 ساعته است که بر اساس نور به بدن دستور می دهد که بخوابد یا بیدار بماند. ساعت بیولوژیک بدن دمای بدن، تعادل بدن، عملکردهایی مانند تشنگی و گرسنگی را بررسی می کند. ساعت زیستی بدن با مشکلات خواب ارتباط زیادی دارد. همانطور که در بخشی از مقاله اشاره شد بدن هورمونی به نام ملاتونین تولید می کند که این هورمون به بدن کمک می کند تا خواب درستی داشته باشد. روشنایی و تاریکی از عوامل بسیار مهمی هستند که این هورمون را تحت تاثیر قرار می دهند. در واقع بدن دستور می دهد که تولید هورمون ملاتونین در طول شب بیشتر و در طول روز کمتر باشد. یک سری اصطلاحات در روانشناسی خواب در مورد هورمون ملاتونین وجود دارد که بررسی آن خالی از لطف نیست. یک اصطلاح با عنوان پرواز زدگی وجود دارد که با عنوان علمی JET LAG شناخته می شود. افرادی که دچار پرواززدگی می شوند اغلب دچار مشکلات خواب هستند.این موضوع در مواقعی که گذر از مناطق زمانی صورت می گیرد رخ می دهد و به نوعی ساعت زیستی بدن هنوز با منطقه زمانی جدید تنظیم نشده و عادت نکرده است. تغییر برنامه خواب از موارد دیگری است که در روانشناسی خواب به آن اهمیت داده می شود. افرادی که شب ها کار می کنند و روزها می خوابند نیاز به تنظیم مجدد ساعت زیستی بدن خود دارند. البته که این کار بسیار دشوار است. محیط خواب نیز در در مرکز پرگار قرار می گیرد. محیط هایی که بسیار تاریک یا بسیار روشن هستند، پر از سر و صدا یا در سکوت مطلق هستند برای خواب مناسب نخواهند بود و بر روی الگوی خواب تاثیر می گذارند.

افرادی که خواب راحت ندارند، پیرتر به نظر می رسند!

خواب راحت

افرادی که خواب کافی در طول روز ندارند، در معرض حملات قلبی، سکته و دیابت هستند. ریزش مو، گودی زیر چشم، استرس و سایر مشکلات عدم تمرکز هستند. افرادی که کم خوابی دارند پیرتر به نظر می رسند. در واقع کلاژن پوست بخش مهمی از زیبایی محسوب می شود و ارتباط مستقیمی با خواب کافی دارد. کیفیت و کمیت خواب دو موضوع مهمی است که با هم ارزیابی میشود. افرادی که خواب کافی دارند، عمر طولانی تر دارند، زندگی سالم تری داند و انگیزه کافی برای زندگی دارند. کم خوابی باعث چاقی می شود و همینطور کنترل بدن را برای سوزاندن کربوهیدرات ها به حداقل می رساند. هورمون گرلین سبب می شود که فرد گرسنه تر شود و در نهایت اضافه وزن رخ می دهد.

تاکید کارشناسان روانشناسی خواب بر کیفیت و کمیت

بدن ما برای زنده ماندن نیاز به خواب کافی دارد! خواب کافی باعث می شود انرژی از دست رفته در طول روز دوباره ایجاد شود. بدن می تواند به طور دقیق التیام یابد و انرژی خوبی کسب نماید. منطقی است که کافی بودن خواب یک موضوع مهم در روانشناسی خواب محسوب شود. برخی از افراد در طول هفته کمتر می خوابند و تصور می کنند که آخر هفته برای جبران خواهند داشت. این عقیده به طور کلی شانس چندانی ندارد.

چگونه راحت بخوابیم

بسیاری از موانع خواب خوب با یکسری راهکارهای مقدماتی و اولیه رفع می شوند و جای نگرانی وجود ندارد. تعدادی از راهکارهای مقدماتی برای دستیابی به خواب با کیفیت عبارتند از:

  • رژیم غذایی متناسب با بدن
  • فراهم کردن محیط مناسب برای خواب
  • ورزش کردن مخصوصا برای افراد کم تحرک
  • اجتناب از کار با وسائل الکترونیکی قبل از خواب
  • عدم مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های کافئین دار
  • قبل از خواب از خوردن شیرینی و شوری دوری کنید.

اما در برخی از موارد مراجعه به پزشک و روانشناس بصورت کاملا جدی توصیه می شود. مواری مانند:

  • مشکلات روحی و روانی نظیر:
    • استرس و اضطرابی که بصورت مضمن مانع خواب شود.
    • ترس و وحشت های نامعقول مانند ترس از مرگ، ترس از تاریکی و …
  • و دردهای جسمی که نیاز به درمان پزشکی دارند.

درمان اختلالات خواب مربوط به مشکلات روحی و روانی

چرا برخی از افراد با اینکه کمتر می خوابند اما سرحال تر هستند؟! در واقع 6 ساعت خواب با کیفیت بالا بهتر از 8 ساعت خواب بی کیفیت است! افرادی که وارد مرحله خواب ترمیمی می شوند اغلب احساس آرامش بیشتری می کند. این مرحله به صورتی است که دما، ضربان قلب، اکسیژن رسانی به مغز کاهش می یابد و بدن شروع به بازسازی می کند. روانشناسی خواب تاکید دارد که 7 تا 9 ساعت خواب بدون وقفه برای بدن انسان نیاز است و تنها در این صورت انرژی مورد نظر بازسازی می شود. بسیاری از اختلالات خواب که بیش از یک یا چند روز به طول بیانجامد غالبا مربوط به مشکلات روحی و روانی است. برای درمان اختلالات خواب می بایست به روانشناس مراجعه کرد. اگر شما یا اطرافیان تان از خواب راحت بی نصیب هستید می توانید اقدام به رزرو زمان مراجعه برای بررسی و درمان این اختلالات نمایید.

برای رزرو زمان مراجعه تنها کافیست با شماره های موجود در صفحه تماس با ما در ارتباط باشید.

شماره روانشناس و مشاور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.