ترس از ارتفاع

ترس از ارتفاع

در دنیای امروزی که بشر در ساختمان های چند طبقه و برج های بلند زندگی میکند ، داشتن آکروفوبیا یا ترس از ارتفاع ، یکی از بدترین ترس های ممکن است. زمانی که از پشت شیشه به پایین نگاه می کنید ، در آسانسور ها به بالا حرکت می کنید و یا تصور می کنید بر بلندی ایستادید ، ضربان قلبتان بالا میرود و نوک انگشتانتان یخ می زند ، می توان گفت که شما دارای آکروفوبیا هستید. در مواردی افرادی که دارای این فوبیا هستند هنگام ایستادن بر بلندی دچار استرس ، اضطراب و یا حتی حملات پانیک می شوند. البته باید توجه داشت که ترس از ارتفاع در مقادیر کم بسیار عادی است اما این حس ترس ، نباید به طور کل مانع حضور شما در ارتفاع شود. افراد دارای آکروفوبیا حتی با فکر کردن به ارتفاعات و یا پل های هوایی نیز دچار احساس ناامنی و خطر می شوند. این ترس ، گاهاً به حدی زیاد می شود که زندگی روزمره شخص را تحت شعاع قرار می دهد. به طور کلی می توان گفت که فرد دارای آکروفوبیا در هر موقعیتی که باعث شود او از زمین فاصله بگیرد ، دچار ترس و وحشت بی سابقه خواهد شد و برای برگشتن به منطقه امن خود و داشتن احساس راحتی دوباره هر کاری را انجام می دهند.

علائم ابتلا به ترس از ارتفاع

ترس از ارتفاع

بزرگترین علامتِ داشتنِ ترس از ارتفاع ، دچار شدن به حملات پانیک و یا وحشت فراوان از هر نوع ارتفاعات است. بعضی از افراد تنها از ارتفاعات زیاد می ترسند و بعضی حتی از کوچکترین ارتفاعی نیز وحشت دارند. این موارد منجر به ایجاد علائم فیزیکی و یا روانی می گردد.

علائم فیزیکی ترس از ارتفاع

  • افزایش تعریق ، احساس تنگی نفس و افزایش ضربان قلب.
  • ایجاد شدن حالت تهوع و یا داشتن سردرد.
  • احساس لرزش در پاها و عدم توانایی در راه رفتن.
  • برای نرفتن در موقعیت های دارای ارتفاع ، زندگی روزمره خود را تغییر دهید. مانند استفاده نکردن از پل های عابر پیاده و …

علائم روانی ترس از ارتفاع

  • تجربه کردن حملات پانیک حتی با تصور ارتفاعات.
  • داشتن وحشت بالا از گیر افتادن در ارتفاعات.
  • تجربه استرس و اضطراب بالا هنگام بالا رفتن از پله ها ، نگاه کردن از پنجره و یا احساس اضطراب و استرس هنگام رانندگی کردن بر روی جاده های کوهستانی.
  • داشتن ترس مداوم برای اینکه ممکن است در آینده در ارتفاع باشید.

اگر دچار ترس از ارتفاع باشید ، از تمام مکان هایی که در ارتفاع هستند ، دوری می کنید. ممکن است از بسیاری از تفریحات بگذرید و در خانه بمانید تنها بخاطر اینکه در ارتفاعات برگزار می شوند و همواره نگران همه موقعیت ها باشید ، حتی موقعیت اتاقی که برای تفریحات در هتل رزرو خواهید کرد.

دلایل به وجود آمدن ترس از ارتفاع

ترس از ارتفاع

بی میلی و دوری کردن از ارتفاعات در انسان ها و حتی حیوانات امری بسیار طبیعی است. درواقع ترس از ارتفاع تا حدی در ژنتیک انسان ها وجود دارد تا از آنها محافظت کند. با این وجود اکثر کودکان و بزرگسالان تنها احتیاط می کنند و دچار ترس و وحشت نمی شوند. ترس از ارتفاع در بسیاری از موارد به دلیل تجربه تلخی که در گذشته فرد بوده ، به وجود می آید ؛ مانند:

  • افتادن از مکانی با ارتفاع بالا.
  • نظاره گر بودن افتادن اشخاص دیگر از ارتفاعات.
  • داشتن حملات پانیک در ارتفاع و نبودن کمک و اتفاقات تلخ دیگر.

البته به جز دلایل مطرح شده ، باید دانست که تمامی فوبیاها می توانند بدون هیچ دلیل خاصی نیز به وجود بیایند. در این موارد ژنتیک و فاکتور محیط نیز بسیار موثر هستند. برای مثال اگر شخص دیگری در خانواده شما دارای ترس از ارتفاع باشد ، احتمال این که شما نیز دچار این ترس شوید بالا می رود و یا شما در طول سال های مختلف یاد گرفته اید که داشتن ترس از ارتفاع می تواند برای ادامه بقاء تان مفید باشد.

نحوه تشخیص ترس از ارتفاع

تشخیص صد در صدی و قطعی تمامی فوبیاها ، از جمله آکروفوبیا ، تنها به عهده متخصص روانشناس می باشد و اشخاص به تنهایی نمی توانند ادعای داشتن یک فوبیای خاص را داشته باشند. شما با مراجعه به روانشناس خوب و با تجربه می توانید صحت وجود فوبیا را بسنجید. روانشناس شما با پرسیدن سوالات مرتبط به مشکل و با شنیدن جواب های شما ،‌ می تواند با اطمینان وجود داشتن یا وجود نداشتن یک فوبیا را تایید کنند. در هنگام پاسخ گویی به سوالات ، در نظر داشته باشید که حتما مدت زمان تجربه علائم و انواع مختلف از علائمی که تجربه کردید را برای روانشناستان بازگو کنید.

درمان ترس از ارتفاع

پس از تشخیص فوبیا در شما ، حال ، زمان درمان کردن این فوبیا و ترس رسیده است. این ترس ها زمانی که زندگی روزمره شما را تحت الشعاع قرار داده اند در بالا ترین درجه خطر خود قرار دارند و بدون هیچ گونه تعلل باید برای درمان آنها اقدامات لازم را انجام داد.

مراجعه به روانشناس

طبق تحقیقات مراجعه به روانشناس و انجام جلسات روان درمانی ، بیشترین میزان تاثیر را برای درمان ترس از ارتفاع دارد. در این جلسات با صحبت کردن با روانشناس خود ، به آرامی و قدم به قدم برای حل مشکل تلاش خواهید کرد. در جلسات روان درمانی و مشاوره ممکن است با دیدن تصاویر و فیلم های مورد تایید روانشناس ، اقدام به درمان ترس از ارتفاع شود.

دارو درمانی

به طورکلی داروی خاصی صرفا برای درمان ترس از ارتفاع تولید نشده است اما دارو های بسیاری هستند که همراه با جلسات روان درمانی به پیشرفت شما کمک خواهند کرد. شروع جلسات دارو درمانی تنها با تشخیص روانشناس شما می باشد و پس از تایید ایشان ، با مراجعه به روانپزشک و توضیح شرایطتان ،‌ دارو های لازم را دریافت خواهید کرد.

تمرینات ریلکسیشن

انجام ورزش یوگا ، تمرینات ریلکسیشن ، تنفس عمیق و مدیتیشن باعث می شود که شما با اضطراب و استرس خود ، راحت تر مقابله کنید. رفتن به باشگاه های ورزشی و انجام تمرینات منظم نیز به کاهش استرس کمک شایانی می کند.

درمان عملی

یکی از روش های سنتی مبارزه با انواع ترس ها ، قرار گرفتن در معرض عامل خود ترس است. البته طی یکسری از تحقیقات مشخص شد که علاوه بر حضور یافتن در معرض ارتفاع ، استفاده از تکنولوژی و دستگاه های واقعیت مجازی نیز بسیار کمک کننده هستند. برای انجام این نوع از درمان به هیچ عنوان نباید به تنهایی و خودسرانه اقدام به انجام آن کنید ، بلکه در تمامی مراحل درمان ، حضور روانشناس الزامی می باشد تا در صورت بروز هر گونه مشکل بتواند به موقع اقدام نماید.

ترس ازارتفاع ( آکروفوبیا ) در گذشته نیز وجود داشته است اما در حال حاضر مشکل بزرگتری به حساب می آید. زندگی در برج ها و آپارتمان ها و حتی رفت و آمد به چنین مکان هایی برای افراد دارای ترس از ارتفاع غیرممکن می باشد و نیازمند درمان فوری و بی معطلی آن است. اگر این نشانه ها را در خود یا اطرافیان تان دیدید هرگز برای درمان تعلل نکنید و بدانید که با درمان این ترس ، زندگی را بسیار آسان تر و راحت تر خواهید کرد. پس در اولین فرصت به روانشناس کاربلد و با تجربه مراجعه کنید.

شماره روانشناس و مشاور

مطالب پیشنهادی دیگر: درمان اضطراب / نحوه مقابله با استرس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.