ترس از زایمان

ترس از زایمان

حس ترس در مادران باردار، مساله ای کاملا طبیعی است که تقریبا 90 درصد مادران آن را تجربه می کنند. اما زمانی که این ترس دست و پا گیر شده و فکر مادر تنها به درد و وحشت از زایمان اختصاص یابد ، میبایست به فکر درمان و حل مشکل بود. این ترس بیش از اندازه باعث می شود مادران به فکر هر کاری باشند تا درد زایمان را تجربه نکنند. برای مثال بالا رفتن آمار سزارین های در خواستی یکی از پیامد های ترس از زایمان است. اگر شما با زنانی که زایمان را تجربه کردند صحبت کنید و از آنها بپرسید هنگام زایمان چه افکاری داشتند ، با جواب های تقریبا یک شکلی مواجه خواهید شد . می فهمید که ترس ، حسی طبیعی ست. اما برای از بین بردن این ترس و متعادل نگه داشتن احساسات مادر ، می توان کارهای زیادی کرد.

چرا ترس از زایمان در زنان به وجود می آید

به وجود آمدن حس ترس در زنان اکثرا برای مادرانی اتفاق می افتد که برای بار اول قرار است زایمان را تجربه کنند. البته این موضوع دلیل نمی شود که به طور قطع گفت که برای فرزندان دوم و … حس ترس را تجربه نخواهید کرد ؛ بلکه مواردی مثل خاطرات بد از زایمان ، طولانی بودن زایمان ، سقط جنین و غیره نیز می توانند باعث ایجاد حس ترس بشوند. در صورت وجود اتفاقاتی در گذشته شخص ، مانند تجاوز ، امکان داشتن ترس از زایمان و حاملگی در شخص بسیار بالا می رود.

برخی از دلایل داشتن ترس از زایمان به شرح زیر می باشد:

  • تغییرات هورمونی می توانند منجر به ایجاد احساس اضطراب و ترس شوند. همچنین این تغییرات ، کنترل اضطراب را برای مادران بسیار سخت می کنند.
  • شنیدن تجربیات سخت اطرافیان که زایمان سخت و دردناک داشتند.
  • شنیدن تجربیات غیر منتظره دیگران مثل عمل نکردن داروهای بیهوشی ، مرگ مادران هنگام زایمان ، همراه نبودن اطرافیان مادر برای حمایت عاطفی از وی .
  • دلایل اجتماعی مثل کم سن بودن مادر باردار و یا طرد شدن مادر از جامعه.
  • دلایل روانی مانند کمبود اعتماد به نفس ، به یاد آوردن خاطرات بد کودکی خود ، افسردگی و مضطرب بودن مادر.

تاثیرات ترس از زایمان

بزرگ ترین تاثیر ترس از زایمان این است که زنان تمام سعی خود را می کنند که زایمان خود را به تعویق بیاندازند. این تعویق ، برای سلامت مادر و فرزند مضر بوده و تاثیرات خود را پس از بدنیا آمدن کودک نشان می دهد. این ترس حتی ممکن است منجر به افکار سقط فرزند شود. بسیاری از زنانی که مجرد هستند نیز از ترس زایمان هیچ اقدامی برای فرزند آوری نمی کنند و به شدت برای جلوگیری از حاملگی تلاش می کنند که در واقع به نوعی فوبیا و وسواس فکری تبدیل شده است. این افراد ممکن است از ترس به جای اقدام برای بارداری بر گزینه فرزند خواندگی تمرکز کنند و یا اقدام به استفاده از رحم اجاره ای کنند. وجود داشتن حسِ ترسِ بیش از اندازه، می تواند باعث به وجود آمدن مشکل با همسرتان گردد.این افراد در صورت حاملگی ترجیح می دهند تا از زایمان طبیعی دوری کنند و سزارین انجام بدهند.

درمان ترس از زایمان

به شرطی که شخص ، افرادی حمایت گر را در کنار خود داشته باشد ، درمان احساس ترس بسیار راحت تر خواهد بود. این افراد می توانند شامل مادر ، پدر ، برادر ، خواهر ، همسر و دوستان وی باشند. در تحقیقات نشان داده اند که اگر اطرافیان فرد اشخاصی حامی باشند و بتوانند بطور صحیح حمایت خود را ابراز کنند ، ترس از زایمان تا ۵۰ درصد کاهش میابد. در شرایطی که شخص اضطراب ، افسردگی و کمبود اعتماد بنفس دارد ، نیاز به مراجعه به روانشناس خوب و با تجربه دارد تا مشکلات را از پایه و بطور اساسی حل کند. همچنین وجود این مشکلات در همسر شخص باردار نیز می تواند منجر به ترس شود که باید تحت درمان روانشناس خوب و با تجربه قرار گرفته تا حل شوند. در بعضی از موارد خاص ، برای از بین بردن ترس از زایمان به دارو درمانی نیز نیاز پیدا می شود که تنها با تشخیص روانشناس باید به دنبال این روش درمانی بروید. استفاده سرخود از انواع مختلف دارو تاثیرات منفی بر شخص می گذارد. تکنیک های ریلکسیشن ، ورزش کردن ، تغییر سبک زندگی و تغییر در رژیم تغذیه نیز بر روحیه افراد تاثیر گذار هستند که با مشاوره گرفتن ، می توانید این موارد را نیز اصلاح کنید.

راه های جلوگیری از ایجاد ترس در زنان

نحوه به نمایش گذاشتن زایمان در رسانه ها ، تاثیر بسیار زیادی در احساس زنان نسبت به زایمان دارد. آگاهی ، دانش و آموزش باعث می شود شخص ، شایعات و اتفاقات غیر واقعی را باور نکند و از ایجاد حس ترس بخاطر اتفاقات ناممکن جلوگیری شود. شنیدن تجربیات و خاطرات زنان دیگر در هنگام زایمانشان ، خواندن کتاب های مربوط به بارداری و رو به رو شدن با واقعیت های زایمان نیز کمک بسیاری می کند. زمانی که شخص بداند در هنگام زایمان چه احساساتی را تجربه خواهد کرد و یا چه اتفاقاتی برایش میافتد ، با ذهن باز تر و آمادگی بیشتری به سمت زایمان می رود. رفتن به کلاس های آموزشی زایمان و مشاوره گرفتن از روانشناش خوب و با تجربه برای نحوه تربیت فرزند نیز می تواند استرس ، اضطراب و ترس مادر را به شدت کاهش دهد. به هنگام حاملگی ، باید مادر را تشویق کنید تا تمامی احساسات خود ، از جمله ترس ، را با اطرافیان به اشتراک بگذارد تا به تمامی موارد به موقع و سریعا رسیدگی شود.

حل مشکل به کمک روانشناس

ترس از زایمان تا حد زیادی با کمک و همراهی خانواده و نزدیکان شخص قابل درمان است. اولین اقدام شخص بعد از تشخیص ترس از زایمان ، میبایست مراجعه به روانشناس خوب و با تجربه باشد که توانایی کاملی در حل مشکلات فوبیا و وسواس های فکری دارد. با تشخیص روانشناس خوب و کاردان و انتخاب بهترین راه درمانی برای شخص ، ترس از زایمان از بین خواهد رفت.در نظر داشته باشید که آرامش مادر ، مساوی است با آرامش فرزند. پس به هیچ عنوان در درمان و پیشگیری این نوع از فوبیا و ترس کوتاهی نکنید.

شماره روانشناس و مشاور

مطالب مرتبط: نحوه مقابله با استرس / نحوه درمان اضطراب / نحوه درمان افسردگی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.